Numele cotidianului: Új Magyar Szó
Anul şi data apariţiei: 13.08.2007
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Autorul articolului: Lokodi Imre
Titlul articolului: Sör mellett az ellenzékkel
Acces online: https://umsz.manna.ro/index.php?menu_id=2101&cikk=17128

Az államfő magánlátogatása során kereste fel a székely várost, ahol Szász Jenő fogadta a polgármesteri hivatal előtt. Innen elmentek a városban zajló Míves Emberek Sokadalmába, ahol egy sörsátorban negyven percen keresztül beszélgettek. A nem hivatalos beszélgetésen Szász mellett részt vett még Toró T. Tibor RMDSZ-képviselő és Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) alelnöke is.

„A dolgok szerencsés alakulása folytán sikerült az államelnökkel egy órát elbeszélgetni teljesen informális környezetben. Azt hiszem, meglehetősen jól sikerült felvetni a legfontosabb kérdéseket az államfőnek” – számolt be az ÚMSZ-nek Toró T. Tibor. Tájékoztatása szerint az államfővel a Székelyföld, mint közigazgatási régió jogállásáról, és az infrastrukturális fejlesztések lehetőségeiről beszélgettek.

„Maga az államfő mondta el, hogy a székelyföldi utak állapota távolról sem kielégítő. Emellett szóba került minden olyan kérdés, ami a román–magyar viszonyban problémaként jelentkezik. Ilyen a kolozsvári Babeş–Bolyai Egyetem ügye, vagy a választási törvény” – tájékoztatott a politikus.

Toró kifejtette, örült, hogy alkalma volt az államfőnek kifejteni azt a modellt, ami a kisebbségek képviseletét megoldotta volna, anélkül, hogy az ötszázalékos küszöb folyamatosan veszélyeztetné a képviseletet. „Ki tudtuk fejteni Băsescunak, hogy van egy elképzelés, ami a kisebbségek arányos képviseletét jelentené a népszámlálási adatok alapján. Erre mi már letettünk 2004-ben egy módosító indítványt. Ezt az államelnök figyelmesen meghallgatta, és azt mondta, érdekes, a jelenlegi parlamentben sok esélye nincs elképzelésünk megvalósításának” – mondta a képviselő.

Az autonómiatörekvések kapcsán – nem mondható el, hogy áttörés állt volna be tipikus gondolkodásmódjában – értékelte a politikus. Toró cáfolta lapunknak a korábbi hírügynökségi és lapértesüléseket, miszerint Băsescu kívánatosnak találná Markó és Tőkés megegyezését. „Ez a kérdés fel sem merült a beszélgetésen, viszont az államfő fontosnak tartja a romániai magyarok parlamenti jelenlétét” – mondta el Toró. A képviselő jelezte, hogy a kisebbségi törvénytervezetről nem esett szó a székelyudvarhelyi beszélgetésen.

Arra a kérdésünkre, hogy az RMDSZ és az „erdélyi magyar politikai ellenzék” között megkezdődött tárgyalássorozatot valamiképpen befolyásolja-e Szilágyi Zsolt és Toró T. Tibor beszélgetése Traian Băsescu államfővel, Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke lapunknak nemmel válaszolt: egyértelműen nem befolyásolja. „Mi nem az államelnök miatt, de nem is az államfő ellen kívánunk egyeztetni. Az, hogy szabadidejében ki hol, mikor és kivel iszik sört, az nem része a tárgyalásnak” – szögezte le Kelemen.